Gaps Diyeti

Gaps Diyeti

Beslenme Dostu okul projesi kapsamında öğrencilerimize yönelik uygulanması kararlaştırılan ´´ Gaps Diyeti´´

18.04.2019 7469

Merkezefendi 1 No’lu Sağlıklı Hayat Merkezi Diyetisyen Hüdanur Ulutürk BAĞIRSAK VE PSİKOLOJİ SENDROMU (GAPS DİYETİ) 


 Bağırsak epitel dokusunu iyileştirmek için uygulanan özel bir beslenme programıdır.  (Hassas ve yaralı.  GAPS Beslenme programı, kısa bir zamanda bağırsak hasarını giderdiği ve böylece sızıntıları engellediği için hem beynin, hem de tüm doku ve organların toksinlenmesi ortadan kalkacağı için; diyetten kısa bir süre sonra psikiyatrik ve fizyolojik semptomlar da ortadan kalkacaktır. )   işlenmiş gıda/dost bakteri GAPS Diyeti üç ana bölümden oluşmaktadır: 1.GAPS Giriş Diyeti (onarım.psikolojik, fizyolojik semptomlar ortadan kalkmaya başlar) • Bağırsak astarını çabucak iyileştirip mühürlemek için tasarlanmıştır. Bağırsak astarı için faydalı bol miktarda besleyici madde • Hastanızın durumunun ciddiyetine göre, bu programı semptomların izin verdiği ölçüde ve hızda tamamlayabilirsiniz. • Diyette bir sonraki aşamaya geçmek için ağrının veya ishalin dinmesini beklemek gerekiyor. (reflü, ishal, karın ağrısı) • Giriş Diyeti ve sonrasında bir günlük tutmak faydalı olabilir. Böylece gıdaları ilk kez eklerken yaşadıklarınızı, hastanızın kişisel semptom ve reaksiyonlarını kaydedebilirsiniz.  2.Tam GAPS Diyeti (dengeleme.flora tamamen dengelenir, semptomlar tamamen ortadan kalkar) • Pişirme ve yeme düzeni ve kişinin gıdalara tepkileri hakkında tecrübe artmıştır. • Tam GAPS Diyetini yaklaşık iki yıl boyunca uygulamalısınız.  3.GAPS Diyetinden çıkış (flora ve epitel doku tamamen iyileşmiştir, programdan çıkılır) • GAPS’ın katı diyetine en az 1,5-2 yıl uymak gerekir. (Hastalık semptomları giriş diyetinde ortadan kalkmasına rağmen) • Hastalığın ciddiyetine bağlı olarak, bazıları daha hızlı iyileşirken bazılarının iyileşmesi çok daha uzun sürer. • GAPS Diyetinde izin verilmeyen yiyeceklere başlamak için hastanızın sindiriminin en az 6 ay boyunca normal olarak sürmesi gerekir.     GAPS Diyeti ilk bakışta çok zor görünür. Ama besin değeri son derece yüksek ve sağlıklı bir diyettir. Ayrıca, hastanızın bağırsak astarının iyileşip mühürlenmesini ve sağlıklı bir hayat sürmesi için zemin oluşmasını sağlar. GAPS Hastaları İçin Uygun Diyet GAPS Hastasının Kaçınması Gerekenler Tüm tahıllar ve onlardan yapılan her şey:  Buğday, çavdar, yulaf, pirinç, mısır, darı, süpürge darısı, arpa, karabuğday, akdarı, kavuzlu buğday, tritikale, bulgur, tapyoka, quinoa (tohumları yenen bir Güney Amerika bitkisi), kuskus (bazıları tahıldan yapılmıyor ama çoğunlukla öyle olduğu için listede). Aslında tüm tahılların kesilmesi diyeti glutensiz yapmaktadır.  GAPS hastalarının diyetinde tahıl yok, tahıldan yapılmış herhangi bir yemek ve nişastalı sebzeler yok. Klinik uygulamalar, bağırsağa çift şekerler ve nişastasız yeterince uzun bir zaman tanındığında ancak, bağırsakların iyileşme şansı olduğunu gösteriyor. Bu iyileşme gerçekleştiğinde kişi, olumsuz etkilerini yaşamadan tahıl ve nişastalı sebze tüketmeye devam edebilir.   Bu diyete; un yerine öğütülmüş kabuklu yemiş ya da kabuklu yemiş unu; şeker yerine işlenmemiş doğal bal ve kurutulmuş meyve kullanılır. Tüm nişastalı sebzeler ve onlardan yapılan her şey:  Patates, Hint yer elması, tatlı patates, yabani havuç, beyaz yer elması, manyok (tapyoka), ararot, gulgas kökü gibi nişastalı sebzeler de diyette yer almaz.  Tüm tahıllar ve bazı kök sebzeler (patates, Hint yer elması, tatlı patates, yer elması, tapyoka) nişasta yönünden çok zengindir. Nişastanın sindirilmesi, sindirim sistemi için kolay değildir ve karmaşık yapısı yüzünden sağlıklı insanlarda bile nişastanın çoğu sindirilemez. Sindirilmemiş nişasta, bağırsaktaki patojen floranın çoğalıp toksin üretmesi için harika bir yiyecektir.    3.Şeker ve şeker içeren her şey:  GAPS hastalarında zaten risk altında olan bağışıklık sistemine de doğrudan zarar verdiği kanıtlanmıştır. *Floradaki Zararlı bakteri ve mantarları besler. Candida şekeri alkol fermantasyonu ile parçalar. Etanol ve aset aldehit protein işleyişini bozar. *Vücut, şeker saldırısıyla başa çıkabilmek için; mevcut mineral, vitamin ve enzimleri aşırı derecede kullanarak, bu hayati maddeleri tüketir. *GAPS hastalarında bir başka yaygın işlevsel eksiklik, tiroit yetmezliğidir. Tiroit bezi yeterince hormon üretse de, çalışma alanları asetaldehid ve diğer toksinler tarafından işgal edilmiştir. Sonuç olarak kişide tiroit yetersizliğinin tipik belirtileri olan depresyon, cansızlık, yorgunluk, kilo alma, vücut ısısı kontrolünün zayıflaması, bağışıklığın zayıflaması, vb. görülür. Nişastalı bakliyatlar:  soya fasulyesi, maş fasulyesi, nohut, fasulye filizi, bakla diyet süresince beslenme programında yoktur. Çünkü nişastanın her çeşidi, GAPS hastalarının anormal bağırsak florası nedeniyle fermente edilemez ve sindirilemez. Bu nedenle, patojenik florayı ve parazitleri besleyen bir yiyeceğe dönüşür. Laktoz ve laktoz içeren her şey:  Sıvı veya kurutulmuş her çeşit süt, ticari üretilmiş yoğurt ve ayran, ekşi krema, laktoz içeren işlenmiş yiyecekler diyette yoktur.     GAPS hastaları laktozu sindiremediği için, gaz ve şişkinlik yaratır.  Sindirilemeyen her besin gibi gıda intoleranslarına neden olarak beynin ve bedenin toksinlenmesine neden olur. İşlenmiş Gıdalara, Hayır!  Kekler, tatlılar ve hazır pek çok yiyecek şekerle yapılır ve hepsinin ana maddesi undur. Bunun yanında renklendirici, koruyucu, tatlandırıcı gibi pek çok kimyasal da içerirler. Glütenli veya glütensiz, hepsinin diyetten uzak tutulması gerekir.  Sözde “diyet” içeceklerde bulunan şeker muadili aspartamın, kanserojen ve nörotoksik olduğu ortaya çıktı.    GAPS’lı çocuk ve yetişkinlerin diyetlerinden aspartamı kesinlikle uzak tutması gerekiyor. Gıda endüstrisi yeni işlenmiş ve yapay tatlandırıcılar (ksilitol, mısır şurubu, agave şurubu, diğer şuruplar, vb.) üretmeye devam ediyor. Hiçbiri güvenilir değildir ve bir GAPS hastasının hepsinden kaçınması gerekir. Soya olmasın lütfen  !İşlenmiş gıdaların çoğunda; margarinlerde, salata soslarında ve diğer soslarda, ekmeklerde, bisküvilerde, pizzalarda, bebek mamalarında, çocuk atıştırmalıklarında, tatlılarda, keklerde, vejetaryen ürünlerde, süt yerine kullanılan ürünlerde, yeni doğanlar için süt formüllerinde bulunabilir.  Dünyada üretilen soyanın % 90’ından fazlası genetik olarak değiştirilmiş olmasına rağmen, etiketlerinde bu bilgi nadiren bulunur. Glutensiz-kazeinsiz diyete nasıl başlanmalı?  Glüten ve kazein diyetten çıkartıldığında istenmeyen yoksunluk belirtileri olabileceğinde her iki diyete aynı anda başlanmaz. Biz önce kazeinsiz diyete başlatırız. Diyetin başında inek, manda ve koyun sütü kesilir. Bunların yerine daha az kazeinomorfin içerdiğinden önce keçi sütünden yapılmış, yoğurt, kefir ve peynir gibi fermente ürünleri verilir. (Sütü, süt olarak hiçbir çocuğa önermiyoruz). 3-4 hafta içinde keçi sütü ürünleri yavaş yavaş azaltılarak kesilir. Diyet genellikle üç-dört hafta içinde olumlu etkisini gösterir. Kazeinin vücuttan tam olarak temizlenmesi ise 1-2 yılı alır.   Glütensiz diyete daha az glüten içeren ekşi hamur ekmeği ile başlanır. Bu arada yemeklere un konulacaksa glütensiz unu kullanılır. 1-2 ay içinde ekşi hamur ekmeği yavaş yavaş azaltılarak kesilir ve tamamen glütensiz ekmeğe geçilir. Diyetin olumlu etkileri birkaç ay içinde görülmeye başlar. Yoksunluk belirtileri kazeindeki kadar ağır olmaz. Kandaki glüten moleküllerinin temizlenmesi de yaklaşık 1-2 kadar sürer.    GAPS Beslenme Programında Mutlaka Bulunması Gerekenler Et ve Balık:  Bütün taze ve donmuş etler, av eti, sakatat, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz ürünleri. Et ve balık mükemmel besin kaynaklarıdır. Bu besinler aynı zamanda insanlar için en sindirilebilir haldedir.  Et, balık ve kemik suları son derece besleyici ve sindirim için faydalı besinlerdir.(Bu suları çorba ve güveç yapmak için veya yemeklerle ya da yemek aralarında ısıtıcı ve tedavi edici bir içecek olarak tüketebilirsiniz.)  Bütün ticari amaçlı et suyu tabletlerinden ve granüllerinden uzak durmak gerektiğini söylemeye gerek bile yok.  Yağsız etten uzak durun; vücudumuz et liflerini ancak yağ, kolajen ve bir etin sağlayabileceği diğer maddelerle birlikteyken kullanabilir. GAPS hastaları yeterince hayvansal yağ tüketmelidir, bu yüzden pişireceğiniz etin etrafında yağ da olsun. Kümes hayvanlarının da etiyle birlikte yağını ve derisini de yemeliyiz.  Süt ve Süt Ürünleri  Laktoz içermeyen süt ürünlerine izin veriyor. Yoğurt, ekşi krema ve doğal peynirler gibi iyi fermente edilmiş süt ürünlerinde genellikle laktoz bulunmaz, çünkü fermantasyon sürecinde bakteriler laktozu besin olarak tüketmektedir.   Ancak süt, GAPS hastalarının kaçınması gereken laktoz dışında da maddeler içerir. Üzerinde en fazla araştırılmış madde ise süt proteini olan kazeindir.  kazein  Kazein, sütte ve süt ürünlerinde bulunan bir proteindir. Dondurma, tereya ğı, peynir ve puding de kazein içerir. Krema tabanlı çorbalar ve koyu krema gibi az önce saydı ğımız gıdalarla yapılan ürünler de kazein yönünden zengindirler.  Hindistan cevizi sütü, badem sütü ve soya sütü gibi inek sütü alternatiflerinde kazein bulunmaz.  Margarin, ton balı ğı, sütsüz peynir, sütsüz kahve kreması, yarı tatlı çikolata, tahıl barları, peynir aromalı cipsler ve atı ştırmalık krakerler, i şlenmi ş etler ve safla ştırılmı ş ya ğ, eser miktarlarda kazein içerebilir. Unlu mamuller konusunda da dikkatli olmak gerekiyor, çünkü bunların ço ğu süt ya da yayıkaltı içeriyor.  İçindekiler etiketinde “laktik asit” ya da “yapay tatlandırıcı” yazıyorsa, bu gıdada kazein bulunabilir. İçindekiler listesinde “kazeinat” bulunan gıdalar, kesinlikli kazeinli olan ürünlerdir. “Sütsüz”ün, “kazeinsiz” anlamına gelmediğini de unutmayın.     İnek Koyun sütü ve ürünleri  Kazein alerjisi olmayanlar klasik usulle yapılmış yoğurt, peynir ve kefir tüketebilir. Kefir, yoğurt suyu ve lor peynirinde kazein son derece düşüktür. İçerdiği kazein ise büyük ölçüde probiyotiklerin ürettikleri enzimlerle parçalanmıştır.  Fermantasyon denilen o muhteşem doğal süreci hesaba katmazsak bu bilgilerin hepsi doğrudur. Süt, evde uygun biçimde fermente edildiğinde proteinlerin çoğu sindirilir, immünoglobulinler parçalanır ve laktoz, fermantasyon mikropları tarafından tüketilir.  Fermantasyon; sütü, insan bağırsağının daha kolay idare edebileceği bir hale getirir.  Maalesef ticari amaçlı fermente olmuş süt ürünleri, sütün GAPS hastalarına uygun olacak hale gelmesi için yeterince uzun süre fermente olmuyor. Üstelik fermantasyondan sonra probiyotik mikropları öldüren, enzimlere pek çok vitamine zarar veren, proteinlerin yağların ve diğer besinlerin yapısını değiştiren pastörizasyon işleminden geçiyor.  Bu yüzden, GAPS hastalarına sadece evde fermente edilmiş süt ürünleri tavsiye ediliyor.     GAPS Hastaları, Giriş Diyetinin parçası olarak evde yapılmış yoğurdu, ekşi kremayı ve kefiri tolare ediyorlar. Bu gruba dahil olup olmadığınızdan emin değilseniz süt ürünlerine karşı gerçek bir alerjiniz olup olmadığını görmeniz için Hassasiyet Testi yapılmalıdır. İlerleyen aşamalarda da her aşamada Hassasiyet Testini kullanarak Süt Ürünlerine Başlama Planını uygulamayı deneyebilirsiniz. Yumurta     Yumurta bu dünyadaki en kolay sindirilen ve en besleyici gıdalardan biridir.  Yumurta sarısı; en gerekli aminoasitleri, çok sayıda vitamini, temel ya ğ asitlerini, bol çinko, magnezyum ve GAPS hastalarının eksikli ğini çekti ği çok sayıda ba şka besinleri de sa ğlar. Nişastasız taze sebzeler:  Enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, havuç, salatalık, kereviz, yeşil fasulye, kabak, patlıcan, sarımsak, soğan, karalahana, marul, mantar, maydanoz, taze bezelye, her renk biber, bal kabağı, çalı fasulyesi, ıspanak, domates, turp, şalgam, su teresi; nişastasız sebzelerdir.  Sebzeleri; pişmiş, çiğ, salata, fermente edilmiş ve sebze suyu olarak kullanabilirsiniz.  GIS sorunları:Bütün sebzeler soyulmalı, çekirdekleri çıkarılmalı ve hastanın ishali tamamen geçene kadar iyice pişirilerek tüketilmelidir. İshal iyileştikten sonra sebzeler, kademeli olarak çiğ halde yemeğin yanında veya atıştırmalık olarak tüketilebilir.     Yiyeceklere karşı (domates, patlıcan, biber) hassasiyetiniz varsa ilk önce diyete dahil etmeyin. Bütün meyveler:  Meyveler taze, pişmiş, çiğ, kurutulmuş (sorbat, sülfit, şeker, nişasta gibi katkıları olmadan) ve donmuş (bir katkı olmadığından eminseniz) tüketilebilir.  Kişi ishalse meyve vermeyin. (İshal geçmeye başladığında pişmiş meyvelerle başlayın (pişirmeden önce soyup çekirdeklerini çıkarın).  Dışkısı tamamen normale döndüğünde, yemek aralarında atıştırmalık olarak bir çiğ meyve vermeye başlayabilirsiniz.  Meyve, etlerin sindirimini olumsuz etkilediğinden yemeklerle birlikte tüketilmesi iyi olmaz.  Etlerle uyum sağlayan meyveler limon, taze limon suyu, avokado ve ekşi elma türleridir.  Olmamış meyve bol nişasta barındırdığı için olgun meyveler yenmelidir. Kabuklu yemişler ve çekirdekler:     Kabuklu yemişlerin ve çekirdeklerin kabuklu olarak alınması ya da kabuğundan yeni çıkarılmış olarak alınması gerekir. Kavrulmuş, tuzlanmış, kaplanmış veya başka bir işlemden geçirilmiş olmamalıdır.  Sağlıklı ürünler satan dükkanlarda, fırında kullanmak için beyazlatılmış, öğütülmüş badem (ya da badem unu) bulabilirsiniz.     Kabuklu yemişler ve çekirdekler son derece besleyicidir. Fasulye ve baklagiller:  Kuru fasulye, lima fasulyesi (kuru ve taze), mercimek ve kuru bezelye. Bu bahsettiklerimiz dışındaki tüm baklagiller, GAPS hastaları için aşırı nişastalıdır ve uzak durulması gerekir.  Kuru fasulye, mercimek ve kuru bezelyeyi en az 12 saat suda bekletmek, sonra pişirmeden önce akan suyun altında zararlı maddelerden (lektin ve bazı nişastalar) iyice temizlemek çok önemlidir.   Kuru fasulye, mercimek ve kuru bezelye ishal veya diğer sindirim rahatsızlıkları tamamen geçmeden tüketilmemelidir.    Bal  Bütün doğal balları tüketebilirsiniz. Soğuk pres balları tercih edin.  Bal olabildiğince az işlem görmüş olmalı.  Bal, sofra şekerinden daha tatlıdır ve GAPS hastalarının sindirim sisteminin baş edebileceği karbonhidratları içerir. Tatlandırıcı olarak bal kullanın.  Diyetin başlangıç aşamalarında, bal dahil bütün tatlı gıdaları kısıtlamaya çalışın, çünkü şeker bağırsakta Candida albicans mantarının aşırı büyümesine sebep olabilir. İçecekler:     Bir GAPS hastası; su, taze sıkılmış meyve-sebze suları ve et/balık suyu tüketmelidir.  Çay ve kahve hazır değil, taze yapılmış olmalıdır. Çayın içine bir dilim limon atmak faydalıdır.  Taze, tek bir bitki çeşidinden yapıldığı sürece bitki çayları da tüketilebilir, ancak satılan bitki çayı poşetlerinden kullanmayın.  Taze zencefil çayı sindirime yardımcı olur.  Süt yerine kullanılan ev yapımı badem sütü ve ev yapımı Hindistan cevizi sütü tüketilebilir.  Su içmek çok sağlıklı bir alışkanlıktır.     GAPS hastasının günü her zaman, kişisel tercihe göre soğuk veya ılık şekilde gazsız mineralli su veya filtrelenmiş suyla başlamalıdır. Suya bir dilim limon veya bir tatlı kaşığı elma sirkesi katmak faydalıdır. Aynı şekilde suyu öğünler arasında da içmek gereklidir.  Yemekle birlikte çok su içmek sindirimi zorlaştırdığı için tavsiye edilmez.  Yemeklerle birlikte evde yapılmış ılık et-kemik suyu içmek, midede sindirim sıvılarının üretimini artıracağı için daha faydalıdır.  Taze sıkılmış meyve-sebze suları mutlaka tavsiye edilir. Vücuttaki detoks sürecini hızlandırıp karaciğere destek olurlar.  Çoğu ticari meyve-sebze suyunun içinde,    GAPS hastalarının genellikle reaksiyon gösterdiği küf ve mantarlar oluşuyor.  Uyarıcı madde içeren içeceklerin ve gazlı içeceklerin diyetten uzak tutulacağını söylemeye gerek yok. Katı ve sıvı yağlar:  GAPS hastaları için en iyi yağlar; kuzu, dana/sığır, kümes hayvanı gibi hayvanlarda bulunan doğal yağlardır. Bu yağlar bağışıklığı, sindirim ve sinir sistemini onaran tüm doğru besinleri sağlar. GAPS hastalarının bu yağlardan bol bol tüketmesi gerekir. Aslında hastanız ne kadar çok taze hayvansal yağ tüketirse o kadar hızlı iyileşir.  Hayvansal yağlar ısıya maruz kaldığında kimyasal yapıları değişmediği için pişirirken kullanılabilecek en iyi yağlardır.     Tüm kızartma yağları veya bitkisel yağlar zararlı trans yağ asitleri içerdiği için bu yağlardan uzak durun.  Yemek yaparken tereyağı, sadeyağ, dana/sığır yağı, kuzu yağı, ördek yağı, kaz yağı veya tavuk yağı kullanın. Sıvı yağ olarak sadece, soğuk sızma zeytinyağını, çiğ olarak kullanın. Tuz:  Doğal haliyle tuz sadece faydalı değil, olmazsa olmazdır. Doğal kaya tuzu veya deniz tuzu kullanmanız önerilir  Doğal tuzda insan vücudu için gerekli olan bütün mineraller mevcuttur.  Tavsiye edilen besinler şöyledir: *Taze veya dondurulmuş olarak satın alınan ve evde pişirilen tüm etler, *Taze veya dondurulmuş olarak satın alınan ve evde pişirilen balıklar ve kabuklu deniz ürünleri, *Kaliteli yumurtalar, *Fermente süt ürünleri, *Nişastalı olanlar hariç tüm sebzeler, *Tüm olgun meyveler, (ham meyveler bolca nişasta içerir) *Katkı maddesi içermeyen kurutulmuş meyveler, *İşlenmemiş kabuklu yemişler ve çekirdekler, *Soğuk sıkım yağlar, *Doğal işlenmemiş bal.    BESİN DESTEKLERİ  "GAPS’lı çocuk veya yetişkinler için başarılı bir beslenme yönetiminin bir numaralı şartının uygun bir diyet olduğunu ne kadar vurgulasam azdır. Dünyada hiçbir besin desteği, beslenmenin hastanızın durumunda yarattığı etkinin yanına yaklaşamaz. Ancak, bazı besin destekleri oldukça faydalıdır. Besin destekleriyle ilgili kurallar kişiye göre değişir ve ideal olarak hangilerinin kullanılacağına bir uzmanla beraber karar verilmelidir.  Vücut doğal olanı rahat tolere edebilir.  GAPS hastaları için temel besin destekleri: 1. Tedavi gücü olan etkili bir probiyotik 2.Temel yağ asitleri 3. Morina balığı karaciğeri yağı 4. Sindirim enzimleri 5. Vitamin ve mineral destekleri  Programın başında herhangi bir vitamin veya mineral desteği alınmasını normalde tavsiye edilmiyor. Daha çok diyeti uygulamak için çaba gösterip bağırsakta iyileşme sürecini başlatmayı tavsiye ediyorum. Sindirim sistemi bir kez düzgün çalışmaya başlasın, çoğu hastada besin eksiklikleri hiç besin desteği almadan ortadan kalkacak! Bunu vücut, kendi doğal yöntemleriyle yapacak. Aklınızda bulunması gereken birkaç önemli nokta şöyle: İçinde bağırsağın durumunu kötüleştirecek maddeler bulunmayan besin desteklerini seçin.  Sıvı formda destekler; toz, tablet ve kapsüllerden iyidir.  Diyette izin verilmeyen maddelerin de alınmaması gerek.  DETOKSİFİKASYON  Kirli bir dünyada yaşıyoruz. Hayatta kalma sebebimiz: DETOKSİFİKASYON SİSTEMİ  Bu sistem vücudumuzun temizlikçisi gibidir. Merkez üssü karaciğerdir ve vücudun her hücresinde şubeleri vardır.  Ama bildiğimiz şu ki, bu sistemin görevini yerine getirebilmesi için; çinkoya, magnezyuma, selenyuma, molibdene, diğer minerallere ve eser elementlere, yüzlerce enzime, birçok amino aside ve temel yağlara (bir GAPS hastasında eksik olan bütün maddelere) ihtiyacı var. * Sistemin üzerinde çok iş yükü var, çünkü GAPS hastalarının vücudu toksin dolu. Toksinlerle tıkalı bir beyin iyi gelişemez veya işlevlerini yerine getiremez. GAPS hastalarında da bunu açıkça görüyoruz. *Detoksifikasyon sistemi bu eksikliklerden dolayı ideal seviyede çalışamıyor. Öyleyse ne yapmalıyız?  Detoksifikasyon ve çevresel toksinlerden uzak durmak GAPS Tedavisinin önemli bir parçası olmak zorunda.  Bağırsak florasını normale döndürmek, uygun besleyici bir diyet, temiz su, meyve-sebze suları ve toksinlerden kaçınma işe yarayan ve yan etkisi olmayan doğal önlemlerdir.    HAZIRLIK AŞAMASI  GAPS Diyetine başlamadan önce, yepyeni bir felsefe geliştirmenizi öneririz. Bugüne kadar damak tadına önem vermiş olabilirsiniz, ama bundan sonra beyin ve fiziksel sağlığınız, yaşam kaliteniz, mutluluğunuz, geleceğiniz için farklı bir beslenme şeklini değer olarak benimseyebilirsiniz.  GAPS Diyeti başlangıçta son derece ütopik, yapılması mümkün olmayan bir diyet izlenimini verse de, diyete başladıktan sonra GAPS beslenmesi yaşam tarzınız olmaya başlayacaktır. Pek çok yiyeceği artık canınız çekmeyecektir.  GAPS Diyetine başladığınız gün, mutlaka bir günlük tutunuz.Günlükte, o gün neler yediğinizi, içtiğinizi, hangi besin desteklerini kullandığınızı, dışkınızın özelliklerini (rengi, yoğunluğu, içinde sindirilmemiş besinlerin olup olmadığını, kıvamı vb), gaz şişkinlik, ağrı vb semptomların olup olmadığını, psikolojik durumunuz, moral durumunuz vb. gibi geri bildirimleri yazmalısınız. Diyetinize yeni bir besin eklendiğinde bu geri bildirimler doğrultusunda, o besinin miktarı ya artıracak, ya da diyetten çıkaracaksınız.     GAPS Diyeti Öncesi Hazırlıklarınız ve Mutfağınızdaki Düzenlemeler  Mutfağınızda yapacağınız ilk düzenleme,suyunuzu filtre etmek için, su arıtma cihazı monte ettirmek olacaktır.  Yemeklerde, içme suyunda, sebzelerinizi ve meyvelerinizi yıkamak için bu suyu kullanacaksınız.  Ağır metallerden korunmak için; yemek pişirdiğiniz tencerelerin seramik, cam veya topr ak olmasını tercih edebilirsiniz. Mecbur kalmadan çelik tencereleri dahi kullanmamanızı öneririz. Var olan ağır metalleri hastanızın vücudundan uzaklaştırırken, bir yandan da yenilerinin girmesini engellemiş olursunuz.  GAPS Diyetine başlamadan önce, güvenilir bir mahalle kasabı ayarlayınız. Çünkü etleri hangi kaynaktan aldığınızı bilmeniz, sağlıklı ve taze olduğundan emin olmanız için mahalle kasabınızın olması daha uygundur.  Taze sebze ve meyve temin edeceğiniz yakın semt pazarlarını keşfediniz. Buralardan; organik ya da mümkün olduğu kadar suni gübre ve zirai ilaç kullanılmamış sebze ve meyveleri tercih ediniz. Sebze halinden değil, bahçe sebzelerini tercih ediniz.     GAPS Diyetini uygulamak zahmetli gelebilir, fakat ödülü çok büyüktür. Ödülü; hastanızda bugüne kadar tanık olmadığınız bir mucizevi iyileşmeyi görmektir. Hiç bir ilacın, hiç bir yöntemin başaramadığını, siz başaracaksınız. Her zor zamanınızda, bu tedaviyle hastanıza yeni bir hayat ve yeni bir gelecek verdiğinizi hatırlayınız.